Bir fabrikanın çıkışında her akşam işçiler kontrol ediliyormuş. İşçinin biri bir el arabası içerisinde saman çıkartırken onu gören bekçiler kendisine hiçbir şey söylememişler. Birkaç gün sonra aynı işçi yine el arabası içinde saman çıkartmış bekçiler yine bir şey söylememişler. Günler böyle geçmiş ve bekçiler işçinin muhtemelen samana ihtiyaç duyduğunu düşünmüşler ve adamın uzun süre böyle devam etmesine ses çıkartılmamış. Bekçilerden birinin içi pek rahat değilmiş ama adama da bir şey demekten çekinmiş. Bir süre sonra işçi emekli olmuş. Şüphe eden bekçi dayanamamış ve emekli olan işçiye gitmiş sormuş: “Ya kardeşim sen uzun zaman el arabasıyla saman çıkarttın fabrikadan, bu kadar çok samanı ne yaptın Allah aşkına?”
Emekli işçi söyleyip söylememekte biraz tereddüt etmiş ve sonra sırrını açıklamış:
“Siz benim saman çıkarttığımı mı sanıyordunuz? Ben o işi el arabalarını fabrikadan çıkartmak için yapıyordum”.
Bu öyküyü çeşitli şekillerde yorumlayabiliriz. Başta kişinin dürüstlüğü ve iş ahlakı açısından yorumlayabiliriz. Başka bir yorum da görünenin gerçekle olan ilişkisini fark edebilmek olabilir. Peki biz yönetici olarak çalışanlarımızın faaliyetlerini görebiliyor muyuz? Samana mı bakıyoruz yoksa arabaya mı? İş sonuçlarına ulaşmak ana hedefimiz olduğuna göre eylemlerinin buna ne kadar hizmet ettiğine bakabiliyor muyuz? Etkin çalışmayı mı ödüllendiriyoruz yoksa çok çalışmayı ve çalıştığını gösteriyor olabilmeyi mi?
Şirketlerde etkin çalışmayı gerçekleştiren sessiz kahramanların varlığından haberdar mısınız?
İsterseniz onları arayıp bulabilirsiniz, çünkü bir yöneticinin en güveneceği kimseler onlardır. Belki de şirketleri ayakta tutanlar onlardır. Şimdi bu kişileri nasıl bulacağınızı düşünüyorsunuz değil mi? Onların alnında bu özellikleri yazmaz, kendilerine özgü bir kıyafetleri de yoktur. Ama onları diğerlerinden ayırt eden özellikleri vardır.
İşe gelmemezlik yapanlar kimlerdir?
Baskı altında dahi tam iş çıkartanlar kimlerdir?
İşleri en iyi şekilde zamanında teslim edenler kimlerdir?
Takımın ihtiyacı olduğu zaman ek işler üstlenmeye kim hazırdır?
Diğerleri ortada yokken fırtınada yelkenleri açmak üzere güvertede kim bulunur?
Sürekli, talimat almak, yol gösterilmesini beklemek yerine yola çıkan ve iş bitiren kimlerdir?
Kim sakin ve göze batmazdır ? Yalnız, yaptıkları ile konuşanlar kimlerdir?
Patron yanıbaşında olmadığı zaman da iyi iş çıkaran, güvenebileceğiniz kimse kimdir?
Kim problem yerine çözümler getirmektedir?
Kim diğer arkadaşlarına kendilerini geliştirmek üzere yardım etmektedir?
Kim kendini geliştirmeye hazırdır?
Kim grubun moralini yüksek tutmaya hazırdır?
Kısacası ihtiyacınız olduğu zaman yanınızda olan kişi kimdir?
Bu insanlara yakın olun onlara yalnız şef amir olarak yaklaşmayın, onlara iyi iş çıkardıkları için iyi bakmanız yetmez. Bu kişilere diğerlerine davrandığınız gibi insanca davranın. Onları insan yerine koyun. Onların ne düşündüklerini ne hissettiklerini sorun. Onların hayatının daha anlamlı olması için, sizin neler yapabileceğinizi düşünün. İşte o zaman iyi bir icraatçı yönetici olma yolunda önemli bir adım atmışsınız demektir.